Обратно кихане

Обратно кихане

Обратното кихане е нещо, което е често срещано при кучетата, но за стопанин, който се сблъсква с това за първи път, изживяването може да изглежда ужасяващо.

Затова днес ще ви разкажем какво точно е обратно кихане, как изглежда, кога е нормално и кога трябва да ни тревожи.

КАК ИЗГЛЕЖДА?
По време на обратно кихане, кучето (много рядко котката) изпъва глава напред, повдига устните си и извършва серия от бързи вдишвания през носа, които предизвикват характерен стържещ или хъркащ звук. Обикновено, това действие се повтаря няколко пъти и пристъпът отшумява в рамките на няколко секунди до половин минута. След това, кучето възвръща нормалното си поведение без никакви признаци на стрес или дискомфорт.

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА? 
Дори и да можем да познаем, че това, което се случва с кучето ни е обратно кихане, тази информация сама по себе си не е много полезна, още повече успокояваща, ако не знаем каква е причината за появата му.
Учудващо (или не) обратното кихане и „нормалното“ кихане имат много сходни механизми на действие. Целта и при двете състояния е еднаква- да се отстрани дразнител от горните дихателни пътища (а пък кашлицата има същата цел, но за по- долните части на респираторната система). Дразнене в областта на носната кухина предизвиква кихане, а дразнене в областта на носоглътката – обратно кихане.
Така, както не изпадате в паника всеки път, когато кучето ви кихне, не трябва да обръщате внимание на някое и друго обратно кихане – това е просто механизъм за почистване на носоглътката от чуждо тяло. Но, ако животното ви изпитва чести пристъпи е добре да обърнете внимание – каквото и да дразни носоглътката не може да бъде отстранено. Това е моментът да запишете час за преглед при ветеринарния лекар на кучето.